Dit zijn de kandidaten voor TEAM2820, en hun plannen voor Bonheiden

Op zondag 13 oktober trekt ook Bonheiden naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. HLN stelt alle partijen uit Bonheiden en hun lijsttrekkers aan u voor. Bart Vanmarcke (38) staat bovenaan de lijst van TEAM2820. “Een oplossing voor het tekort aan kinderopvang in onze gemeente ligt in het Baxbos.”

1. De lijsttrekker: Bart Vanmarcke
Lijsttrekker van Team2820 en advocaat Bart Vanmarcke werd geboren in Kortrijk en ruilde op zijn vier jaar West-Vlaanderen in voor Mol. In de Kempische gemeente was hij actief in de jeugdbeweging en zetelde hij in de jeugdraad. In 2006, op zijn 20ste, nam hij voor het eerst deel aan de lokale verkiezingen. “Ik ben daarna even OCMW-raadslid geweest, vervolgens gemeenteraadslid. In 2012 raakte ik herverkozen”, vertelt Vanmarcke. “De liefde heeft me in 2014 naar Bonheiden gebracht, waar ik vandaag gelukkig getrouwd ben en twee flinke zonen van 4 en 6 jaar heb.

Ik dacht ten tijde van mijn verhuis dat het politieke verhaal eindigde, ook omdat ik tussen 2014 en 2017 veel tijd stak in het opstarten van mijn advocatenkantoor, maar het politieke beestje kwam dan toch terug.” In 2018 kwam Vanmarcke op voor Open Vld in Bonheiden en wist hij zich voor het eerst in zijn politieke loopbaan tot in het schepencollege te werken. Momenteel is hij als schepen bevoegd voor onder andere lokale economie, mobiliteit en onderwijs.

Midden 2023 legde hij mee de fundamenten van de nieuwe politieke partij ‘TEAM2820’. “Een lokale beweging die bestaat uit geëngageerde mensen met één groot gemeenschappelijk doel: het mooie Bonheiden-Rijmenam nog net iets mooier maken. Naast een vijftal mensen die in 2018 opkwamen voor Open VLD, bestaat onze kieslijst uitsluitend uit nieuwe kandidaten zonder partijkaart”, zo vertelt Vanmarcke. “We zijn een échte dorpspartij die het autonome 2820 wil verdedigen en opwaarderen: voor ons geen fusies, maar wel een bloeiend Bonheiden-Rijmenam.”

Welk project of welke realisatie van de voorbije zes jaar vindt u echt geslaagd?
“Een aantal projecten zijn met succes afgerond. De renovatie van de Sint-Martinuszaal in Rijmenam werd deze legislatuur afgevinkt en kan opnieuw gehuurd worden door verenigingen en particulieren. Een meerwaarde voor onze gemeente. De bouw van de nieuwe Sportkeet was eveneens een belangrijk dossier en ook de komst van een open bib vind ik een geslaagde realisatie van dit bestuur. Tot slot mag ook de vaccinatiecampagne tijdens de coronaperiode niet vergeten worden: ook dit huzarenstukje werd tot een goed eind gebracht dankzij de inzet van het lokaal bestuur en tal van vrijwilligers.”

Wat kon beter?
“De bouwwerken aan het nieuwe jeugdontmoetingscentrum De Splinter hebben deze legislatuur lang stilgelegen. De vele bouwfouten, een expertise die in volle corona moest plaatsvinden en het faillissement van de aannemer maakten het een wel erg lastig dossier. Ondertussen is er toch wat licht aan het einde van de tunnel nu het dossier uit het faillissement is gehaald en er een nieuwe architect is aangesteld.”

Wat is uw absolute topprioriteit voor de volgende bestuursperiode, als u mee kan besturen?
“Voor ons is de absolute prioriteit van komende legislatuur op het vlak van ruimtelijke ordening te vinden, zowel op dorps- als kavelniveau. Ik denk aan de hertekening van Bonheiden-centrum, waar we pleiten voor een heraanleg met meer groen én betere voet- en fietspaden. We zijn voorstander van een ondergrondse parkeergarage die deels bekostigd wordt via een bouwfonds, gespijsd door projectontwikkelaars. Parkeren blijft gratis, zonder slagbomen of betaalterminals. Het realiseren van een nieuw ruimtelijk beleidsplan dat meer mogelijkheden biedt naar moderne woonvormen toe, denk aan co-housing, zorgwonen en het opsplitsen van grotere villa’s is eveneens belangrijk. Jonge nestverlaters en alleenstaanden kunnen zo gemakkelijker een aanbod vinden in eigen gemeente.”

Hoeveel zetels behaalt u op 13 oktober, wie is uw favoriete coalitiepartner en met wie gaat u liever niet in zee?
“Met Team2820 zijn we een nieuw initiatief met bijzonder veel nieuwe en sterke kandidaten. Onze ambitie is om een relevante speler te worden in het Bonheidens politieke landschap. Men heeft de neiging om hier steeds te spreken over N-VA aan de ene kant en BRUG! aan de andere kant. Wij willen een relevante derde speler worden, zonder daar een zetelaantal op te kleven. Persoonlijk kan ik zeggen dat ik binnen het huidige schepencollege een goede verstandhouding heb met de mensen die nu onder de vlag van BRUG! naar de kiezer trekken, maar ook andere mogelijkheden wil ik niet uitsluiten. De kiezer zal het beslissen.”

2. Wie staat er op de lijst?
1. Bart Vanmarcke (38), advocaat
2. Chantal Jacobs (61), kaderlid internationaal bedrijf
3. Edwin Stevens (52), horeca-uitbater
4. Pascal Vercammen (55), arbeider
5. Steffi Onsia (34), verantwoordelijke kinderopvang
6. Lissy Clynhens (34), thuisverpleegkundige
7. Matthias Retsin (45), jurist
8. Bjorn De Saedeleer (35), tuinaanlegger
9. Liesbeth Peeters (54), uitbaatster crèche
10. Aude Vlerick (18), studente
11. David Vandenbemd (41), bedrijfsconsulent
12. Helena Leemans (32), verkoopster
13. Danny Geerinck (59), zaakvoerder
14. Danielle Lauwers (54), zaakvoerster huidverbetercentrum
15. Britt Agneesens (21), studente
16. Kevin Torfs (43), marketingconsulent
17. Oriana Serrien (63), marketingconsulent
18. Alfred Van den Eynde (75), gepensioneerd tandtechnicus
19. Vera Thys (67), podologe
20. Stef Boeckxstaens (52), boomverzorger
21. Katrien Scheirs (34) marketingconsulent
22. Him Leung (36), ondernemer
23. Margherita Mazzocchi (61), horeca-uitbater
24. Marijke Van Inthoudt (63), gepensioneerd directeur streekmagazine
25. Tim Tollens (52), chirurg

3. Dit zijn hun plannen voor Bonheiden
Cultuur:
“Cultuurcentrum ‘t Blikveld heeft met het amfitheater een knappe buitenruimte die nu amper tot niet gebruikt wordt. Het amfitheater kan voor een beperkte kostprijs weersbestendig gemaakt worden met een permanente overkapping, die bij zomerse temperaturen ook kan worden opengesteld. Voorts onderzoeken we graag of er bij de boeking van cultuurvoorstellingen geen voorrangsperiode voor inwoners van Bonheiden-Rijmenam kan ingebouwd worden.”

Verenigingsleven:
“Het verenigingsleven is het kloppende hart van elk dorp. Een uitgebreid systeem van basissubsidies komt sport-, cultuur-, jeugd-, senioren- en handelaarsverenigingen ten goede. Extra ondersteuning van energetische renovaties rendeert zowel voor de clubs als voor de gemeente. Ook rond kunstgrasvelden dient een beleid uitgewerkt te worden. Tot slot is ook het gemeentelijk uitleenmateriaal aan vernieuwing toe.”

Infrastructuur:
“De rioleringsgraad moet in de periode 2024-2030 opgetrokken worden van 75 tot 90 %. Een goede waterhuishouding is geen luxe. Parallel dient fietsinfrastructuur verbeterd te worden. Muizensteenweg en Dijleweg staan hoog op de agenda.”

4. Dit vindt TEAM2820 over 3 hot topics die leven in Bonheiden
Bonheiden heeft nood aan meer sportinfrastructuur, onder andere een extra sporthal:
“Deze legislatuur is er op het gebied van sportinfrastructuur wel wat gebeurd. Ik moet hier zeker de naam van gemeenteraadslid en voormalig schepen Pascal Vercammen laten vallen. De velden van Adler werden aangekocht, wat wel wat mogelijkheden biedt, en er wordt momenteel een nieuwe Sportkeet opgebouwd. Dat wil niet zeggen dat er geen werk meer aan de winkel is. Sporthal Berentrode is aan het verouderen, net als de turnzaal Gentiaan in Rijmenam. Een grondig onderhoud is noodzakelijk. We willen ook de mogelijkheden voor de komst van een nieuwe sporthal onderzoeken, gezien Berentrode qua boekingen nu al vaak aan zijn limiet zit.”

Het lokaal bestuur moet de regeling van de verkeerslichten en zone 30 in Dorp herbekijken/aanpassen:
“We zijn na heel wat studiewerk en participatie nu tot een gebalanceerde mobiliteitsoplossing voor het Dorp gekomen. De veiligheid voor de zwakke weggebruiker wordt gewaarborgd door de zone 30 en de oversteken met drukknoppen. Parallel is de doorstroming verbeterd. De trajectcontroles vergroten er de veiligheid en leefkwaliteit en bereiken hun doel. We blijven de situatie echter op de voet volgen en sturen bij waar nodig en/of wenselijk.”

De gemeente moet werk maken van meer kinderopvang:
“De huidige OCMW-site in het Baxbos willen we renoveren en omvormen tot een kinderopvang door een concessie uit te schrijven. Het grote tekort aan kinderopvangplaatsen in Bonheiden wordt zo aangepakt op een interessante en groene locatie. Sint-Maartensberg in Rijmenam willen we dan weer renoveren en omvormen tot een sociale site, met naast het dienstencentrum ook het OCMW en burelen voor de thuisdiensten. Er is ruimte beschikbaar voor externe partners om ter plaatse hulp en advies te versterken.”